Hovirinnan koulu – jälleen yksi julkinen rakennusprojekti?

helmikuu 6, 2021 By ehdokasaaltonen_r59dr3h4

Kaarina-lehti 3.9.2018

Kaupunki ei saisi koskaan rakentaa mitään, ”Siitä ei seuraa kuin katastrofi”, toteaa Turun teatteriremontissa mukana ollut urakoitsija (TS 1.9.). Hänen mukaansa ”Ulkopuolinen olisi pitänyt kulut kurissa”, koska ”ei grynderillä tällä tavoin karkaa kustannukset käsistä”.

Turun teatteriremontti tehtiin kaupungin omana rakennutuksena. Remontin budjetti lähes kaksinkertaistui, vaikka asiantuntijoiden mukaan suuri osa välttämättömistä korjauksista jätettiin tekemättä. Vastaavia esimerkkejä on valitettavan lukuisia ympäri Suomea.

Kysymys on meilläkin harvinaisen ajankohtainen. Kuinka ollakaan, Kaarinan kaupunginhallitus päätti juuri viime kokouksessaan käyttää otto-oikeuttaan Hovirinnan koulun uudisrakennusasiassa. Kysymys on vieläpä juuri samasta kysymyksestä kuin edellä, eli uuden koulun rakennustavasta. Kyse on nimenomaan siitä, rakennuttaako kaupunki itse vai annetaanko kokonaisvastuu projektista ulkopuoliselle. Molemmat tavat täyttävät luonnollisesti kaikki nykyaikaiset pedagogiset ja rakennustekniset vaatimukset. Olisiko nyt mahdollista ottaa opiksi?

Kokonaisvastuu-urakassa aikataulu ja kustannukset sovitaan etukäteen, vastuu virheistä, viivästyksistä ja kustannusten noususta on urakoitsijalla, valmiille rakennukselle saa jopa takuun. Urakoitsijoilla on vieläpä kokemusta vastaavista urakoista. Alustavien laskelmien mukaan kokonaisvastuu-urakoitu koulu näyttäisi vieläpä jo alun perin itse rakennutettua edullisemmalta. Kaiken lisäksi tällä tavoin tehty koulu myös valmistuisi nopeammin.

Toisaalta optimismi, erityisesti muiden kustannuksella, on sekin toki houkutteleva vaihtoehto. Voihan se olla, että juuri meillä Kaarinassa, juuri nyt ja juuri Hovirinnan koulun kohdalla käy kerrankin niin, että kaupungin oma rakennusprojekti onnistuu täydellisesti, koulu valmistuu ajallaan, yllätyksiä ei tule eivätkä kustannukset nouse. Onhan se mahdollista, ettei takuullekaan ole juuri tällä kertaa tarvetta. Onhan?

Mielenkiintoista nähdä kumman tavan Kaarinan kaupunginhallitus valitsee. Vilpittömästi toivon meidän kaikkien kaarinalaisten veronmaksajien ja erityisesti kaikkien Hovirinnan koulun oppilaiden puolesta, ettei tällä kertaa olisi tarvetta käyttää ’Mitä minä sanoin’ -korttia, kun rakennus joskus vihdoinkin on valmis. 

Mikko Aaltonen

Kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen (Kok)