Seutuyhteistyötä on kehitettävä tasavertaisesta asetelmasta

helmikuu 6, 2021 By ehdokasaaltonen_r59dr3h4

Kaarinan kokoomuksen valtuustoryhmä
Turun Sanomat 17.11.2020

Kaarinan kokoomuksen valtuustoryhmä on mukana kehittämässä seudullista yhteistyötä, kunhan se tapahtuu avoimesta ja tasavertaisesta lähtökohdasta. Vihreiden valtuustoryhmien puheenjohtajat (TS 17.11.) kirjoittivat kehuen yhteistyötä, ja epäilivät kokoomuspoliitikkojen suhtautumista asiaan. Lähtökohtamme on, että syventyvän yhteistyön pohjalle on ensin putsattava pöytää.

Turun kaupunkiseudun yhteistyötä haastaa asetelma, jossa kuntatalous on vakavassa tilassa ja panostukset yhteistyöhön edellyttävät merkittäviä investointeja ja toiminnallisia muutoksia. Tässä tilanteessa vaaditaan luottamusta, joka on kolhiintunut muun muassa TVT Asuntojen aggressiivisen laajenemisen seurauksena. Kun puhutaan yhteisistä linjauksista ja kaupunkikonsernien toiminnasta, on jokaisen kunnan strategisia tavoitteita pyrittävä kunnioittamaan ja löytämään yhteinen sävel.

Valtuustoryhmämme keskusteli aiheesta jo viikonloppuna, ja pyysi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Alanderia (kok.) kutsumaan koolle Turun kehyskaupunkien johtajat sekä hallitusten ja valtuustojen puheenjohtajat. Luottamuksen rakentamiseen tarvitaan niin viranhaltijoita kuin luottamushenkilöitäkin, parempaa ja tasapuolisempaa osallisuutta hankkeisiin heti niiden alusta.

Näemme yhteistyölle jatkossa kasvavaa tarvetta. Erityisesti, jos sote-uudistus toteutuu, seudun kunnat tarvitsevat uusia yhteistyön avauksia. Turun kaupunkiseudun kunnilla on myös yhteinen etu elinvoiman kannalta merkittävien liikennehankkeiden edistämisessä. 

Kaarinan kokoomuksen valtuustoryhmä